12 oktober 2014

Bloemkoolkerriesoep



Ondanks dat deze soep een trauma bij kind veroorzaakte (dat nog intenser werd toen bleek dat de soep niet alleen gepureerde bloemkool bevatte maar ook zoete aardappel en doperwtjes), plaats ik toch het recept want het is echt lekker als je van bloemkool, kerrie en kokos houdt! Gelukkig verzachtte het gekookt eitje het leed ietwat.

Wat heb je nodig voor een pan soep?

  • 1 ui, gesneden
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 el kerriepoeder
  • 1/2 thl gemberpoeder
  • 3 limoenblaadjes (*)
  • 1 tl sambal
  • 2 knoflook
  • 1 el (kokos)olie
  • 1/4 tl serehpoeder
  • 200 tot 300 ml kokosmelk
  • 1/2 liter water of evt. bouillon
  • peper, zout
  • 1 bataat in kleine blokjes gesneden of geraspt
  • ca. 2 handjes doperwten (evt. uit de diepvries)
  • Beetje geroosterd amandelschaafsel en koriander voor de garnering
  • gekookte eieren, 1 ei per persoon
(*) te krijgen bij Turkse supermarkten of toko's, ligt meestal in de vriezer. Ik bewaar het thuis ook in de vriezer en haal per keer blaadjes er uit voor gebruik.

Bereiding
Verwarm de kokosolie in een pan en bak de ui en de knoflook met de kruiden en de sambal. Voeg de in kleine stukken gesneden bloemkool toe met het water en de kokosmelk en voeg dan de limoenblaadjes toe Breng aan de kook. 15 minuten is genoeg. Zet de staafmixer erop tot de soep mooi fijn is. Proef even en breng af op smaak met peper en zout.  Heeft de soep te weinig kracht, voeg dan wat bouillonpoeder toe (**).Voeg dan de kleine blokjes bataat en de doperwtjes er bij en kook dat nog even 5 minuten of tot de bataat gaar is.

(**) Ik koop gistvrije bouillon. Kijk wel uit, ook gistvrije bouillon bevat soms maltodextrine, iets dat gluten kan bevatten.

Serveer met een gekookt eitje, amandelsnippers en koriander.

Voor een spectaculairder resultaat - het oog wil soms ook wat - rasp je de bataat in kleine slieren. Kook dat in een paar minuten gaar en voeg dat toe als de soep al in de kom is. 

Variatie
De smaak wordt net wat voller als je er 3 eetlepels amandelpasta (van geroosterde amandelen) of pindakaas aan toevoegt, doe dat dan voor je de bataat en de doperwten toevoegt en klop de soep even met een garde los of nog beter: doe het net voor je de staafmixer er op zet.

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me 'n heerlijke soep Martine.
    Dankje voor het recept, ik bewaar hem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kop soep ziet er echt schitterend uit. Je krijgt er gewoon zin van om hem te eten.

    BeantwoordenVerwijderen