2 september 2014

Moet eten gezellig zijn?

Sinds ik 'anders' eet (lees geen gluten maar ook geen andere granen of rijst, geen zuivel of bewerkte producten, maar vooral wel groenten en fruit met daarbij wat vlees/vis/ei/noten/zaden) staan mijn antennes nog scherper afgesteld. Want wat valt het me op dat in de media anders eten wordt aangevallen of belachelijk gemaakt.

Het paleodieet moet het daarbij vaak ontgelden en wordt omschreven als dieet dat onder meer vlees eten predikt. Buiten het feit dat dit enorm kort door de bocht is, wekt het woord prediken bepaalde suggesties. Bovendien zou het beter zijn als we dan toch het woord prediken gaan gebruiken, om te zeggen dat paleo meer groente en fruit eten predikt.

Natuurlijk is het moeilijk en onhandig als je mij te eten vraagt. Ik eet zó veel niet, maar ik eet ook heel veel wel! Bovendien ben ik niet de beroerdste en neem ik vaak gewoon zelf mijn eten mee, om een gastheer/vrouw niet te veel te belasten.

We eten allemaal al jaren een bammetje met kaas, drinken daar wat melk bij en scheppen 's avonds twee keer op van onze 'kip uit de wereldkeuken' klaargemaakt uit een zakje. Mensen klagen massaal dat ze moe zijn, zich futloos voelen en betalen veel voor ontspannende weekendjes weg of slikken slaappillen om maar aan voldoende nachtrust te komen. Steeds meer mensen zoeken het in anders leven en eten om dit op te lossen. En knappen daar echt van op.

In 'De correspondent' verscheen onlangs een artikel van voedseljournalist Merel Boers onder de aanhef: zeg eetprofeten, mag de maaltijd nog wel een beetje gezellig zijn? Ze gaat in op de steeds grotere hausse aan eetregels die mensen zichzelf opleggen. Natuurlijk heeft ze wel een punt. Ook ik ben zoekende en weet soms niet waar ik voorrang aan moet geven: mijn eigen gezondheid of het milieu. Soms word ook ik wel eens  moe van mezelf.  Maar de titel wekt een suggestie die ik vervelend vind. Is eten niet gezellig als je om gezondheidsredenen bepaalde zaken niet in je mond stopt? Kun je niet genieten van eten als er geen kaas of zuivel of eieren op het menu staan? Wat een onzin!

Eten is voor mij een continu proces van genieten, recepten bedenken, lekker samenzijn en gastvrijheid. Maar ook van werken aan mijn gezondheid en eten dat voedt in plaats van rooft. Dogma's zijn nooit goed want iedereen is anders en elk lichaam reageert anders op eten. Maar het is nu wel eenmaal zo dat eetprofeten niet alleen voorop lopen maar ook 'last hebben' van voortschrijdend inzicht. Dat is toch op zo veel gebieden het geval? Eerst was vet ongezond en nu weten we inmiddels meer over hoe vetten zich in het lichaam gedragen en is het niet meer per se ongezond, wat overigens niet wil zeggen dat je het dan maar onbeperkt in je mond moet stoppen. Het punt is: elk onderzoek op elk vakgebied maakt vorderingen? We weten nu veel meer van kanker dan voorheen en behandelen kankerpatiënten dus ook veel gerichter. Zo verandert ook het onderwijs, de inzichten hoe mensen leren, hoe ze werken...en dat geldt ook voor mensen die zich met voeding bezig houden. Die doen ontdekkingen en delen dat met de wereld.

Laten we toch ophouden met mensen belachelijk te maken of in een bepaald daglicht te stellen, alsof ze zeurkousen en meelopers zijn alleen omdat ze anders eten dan we gewend zijn. De meeste mensen die zoekende zijn op eetgebied, doen dat omdat ze klachten hebben. Beter worden is dan een zoektocht waarbij je met niet aflatende energie, nieuwsgierigheid en flexibiliteit zoekt naar wat voor jou werkt en niet werkt. Blijkbaar is dat niet gezellig. Nou ja, jammer dan.

Ik ben heus voor nuchterheid. Ik ben ook voor uitproberen en openstaan voor wat ik onder meer wel en vooral niet (meer) in mijn mond stop.  En dat laatste heeft me na jaren platliggen verder gebracht dan scepsis.

13 opmerkingen:

  1. Ik organiseer binnenkort een lunch. Iemand merkte op dat ze zelf eten zou meenemen. Ik vroeg welke eetwijze ze gebruikt en dat ik daar gewoon rekening mee houd. Of het nu coeliakie, GOK, Paleo of wat dan ook is, kleine moeite toch?
    Er werd met verbazing op gereageerd. Had ze nog niet eerder meegemaakt...

    Misschien sta ik wat anders in het leven. Ik ben het liefste wat ik had kwijtgeraakt en ik koester elk moment dat ik met vrienden om me heen heb...dan ga ik toch niet zeiken over een dieet of eetwijze. Ik probeer zoveel mogelijk fijne momenten met elkaar te scheppen. Leef alsof het mijn laatste dag is, want soms... soms is het voor iemand de laatste dag. En die laatste dag mag leuk zijn, en dus ook met een gezellig etentje.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe dat ook altijd als ijk weet wat de ander wel of niet eet. Het leuke is meestal dat ze dan net iets anders eten dan ze zelf zouden maken.

      Verwijderen
  2. Hoi Martine,
    Ik begrijp je wrevel, maar wil je toch mijn zienswijze graag vertellen.
    Jij bent niet gezond en daarom ga je op zoek naar voedingsmiddelen die je gezonder maken (of je in elk geval beter doen voelen), dat is heel logisch en begrijpelijk.
    Maar... er is ook een hype aan de gang. Er zijn tegenwoordig veel mensen die niks mankeren en uit een soort modeverschijnsel achter iedere nieuwe voedingsgoeroe aanlopen die zich aandient.
    Opeens is iedereen "allergisch" voor gluten. Begrijp me goed, ik wil niks afdoen aan de mensen bij wie dit werkelijk zo is, maar er wordt ook veel onzin verkondigd.
    Vooral mensen die zichzelf "deskundig' noemen wantrouw ik al snel. Ze hebben soms een cursusje gedaan en denken dan dat ze voedingsdeskundigen zijn.
    Natuurlijk is er een voortschrijdend inzicht op dit gebied. Het onderzoek stopt nooit (gelukkig) en eenduidige adviezen zijn dan ook niet altijd te geven.
    Zelf beperk ik me tot de info die door de voedingswetenschap wordt gegeven.
    Ik heb het boek van Martijn Katan. Hij laat altijd ruimte voor nog niet wetenschappelijk bewezen zaken en is eerlijk in het geven van adviezen.
    Ook is er in zijn boek plaats voor het feit dat de voedingsmiddelen-industrie soms invloed uitoefent op de onderzoeksresultaten (door middel van het verstrekken van geld voor die onderzoeken).
    Ik zal echt niet ontkennen dat er mensen zijn niet glutenvrij moeten eten, of anderszins een bepaald dieet moeten volgen, maar de grote schaal waarop dit nu soms aan de man gebracht wordt slaat echt nergens op.
    Die pakjes en zakjes waar je het over hebt beschouw ik niet als voedingsmiddelen. Die zijn bijzaak en kun je beter zoveel mogelijk mijden.
    De bladen als Libelle e.d. staan ook soms zo vol flauwekul (allerlei zg. gezonde besjes en zaden, voornamelijk heel duur) dat ik er echt door geïrriteerd raak.

    Groet Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En om nog even op je vraag in te gaan: eten is bedoeld om je lichaam te voeden en gezond te houden.
      Maar als jij bij mij zou komen eten moet het gezellig zijn ja. Dan zou ik met liefde aangepast voedsel voor je maken ;)

      groet Wilma

      Verwijderen
    2. Dank je wel voor je reactie, ik begrijp wat je bedoelt.

      Ik heb ook het boek van Martijn Katan gelezen en vind hem zelf erg behoudend, hij spreekt me wat minder aan omdat hij alleen zaken accepteert die wetenschappelijk zijn aangetoond. Zo werkt het niet altijd volgens mij, er zijn altijd zaken die moeilijk aan te tonen zijn en schemergebieden. Mijn eigen ME-behandeling door Ashok Gupta is een broodje aap verhaal volgens ME-artsen van het VermoeidheidCentrum, want niet onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken, maar toch ben ik opgeknapt. Om een voorbeeld te noemen en zo kan het ook met voeding werken. Maar dat is natuurlijk persoonlijk en mijn eigen mening, net als dat eten persoonlijk is.

      Ook bij mij is geen glutenallergie of coeliakie geconstateerd maar toen ik op advies van een diëtist toch stopte met gluten eten verdwenen mijn darmproblemen die ik al 15 jaar had.

      Vaak is het een schemergebied: mijn huisarts zei 'leer er mee te leven, je hebt niets' en ik zat hele dagen op de plee met kramp vanwege dat 'niets'.

      Begrijp je wat ik bedoel?

      Daarnaast zijn er zeker mensen die achter elke hype aanlopen, daar heb je helemaal gelijk in! Ik zat een paar maanden geleden op een terras en hoorde iemand verkondigen dat ze een glutenvrij broodje ging bestellen want ze wilde afvallen. Tja, volgende maand doet ze weer wat anders. Dat gedrag stoort mij ook.

      Ik denk dat een ieder een eigen eetpatroon heeft dat bij hem past. Zou ik geen klachten hebben dan betwijfel ik of ik paleo zou zijn gaan eten. Want brood vind ik zalig, laten we wel wezen!

      Verwijderen
    3. Dat begrijp ik heel goed Martine. Ik ben er ook van overtuigd dat er schemergebieden zijn. Het boek van Katan is geschreven om de "gemiddelde mens" wat duidelijke informatie te geven over wat nu gezonde voeding is. Mensen als jij die met klachten kampen gaan op zoek. Heel begrijpelijk. Ik zou het zelf ook doen.
      In de medische wetenschap wordt te vaak en te snel gezegd: leer er maar mee leven.
      Medici hebben trouwens vaak weinig verstand van voeding. Het is simpelweg niet hun vakgebied.
      Ik ben om verschillende redenen erg geïnteresseerd en volg de nieuwste inzichten.
      Daar kunnen jij en ik elkaar wel vinden denk ik.
      Ik hoop echt voor je dat jij iets aan je aangepaste voedingspatroon hebt en je kwaliteit van leven beter zal worden.

      Groet Wilma

      Verwijderen
    4. Niet wetenschappelijk aangetoond betekent vaak ook dat er geen onderzoek naar gedaan is. Met deze kennis kijk je toch even anders aan tegen die term.
      Ik heb van die dagen dat ik eten gewoon helemaal niet meet leuk vind vanwege alle beperkingen en een continu risico op gluten en de ziekmakende consequenties.
      Ik vind het zooi lief als mensen rekening willen houden met mijn dieet, maar meestal neem ik liever mijn eigen eten mee omdat er zo gemakkelijk iets fout kan gaan. Ik heb er zelf ook genoeg fouten gemaakt en soms gebeurt het me nog dat ik bv een pot jam sta te begluten. Die jam komt dan in het glutenkastje en daar eet ik dus niks van.
      Bij andere mensen eet ik eigenlijk alleen fruit. Zelf afgewassen of geschild en in een eigen bakje.

      VeggieMo

      Verwijderen
  3. Je hebt zeker een punt, maar dit geldt andersom natuurlijk ook :) Als ik een boterham eet, krijg ik ook soms dingen naar m'n hoofd geslingerd. Dan denk ik maar; respecteer elkaar in je eet en leefwijze en probeer niet de ander iets door de strot te douwen, figuurlijk dan;) , wat al helemaal niet werkt.En als ik te horen krijg dat mijn kind, als hij maar dat en dat dieet had gevolgd, niet zo autistisch zou zijn geweest... gaat dat ook veel te ver! Het werkt altijd 2 kanten op deze dingen. Ik ben zeker bezig met gezond eten en houd ook rekening met wat een ander wel en niet kan eten, kleine moeite. Maar wordt aan de andere kant soms erg moe van vooral de "profeten"die niks anders meer kunnen zien dan hun eigen levenswijze. Ieder moet voor zichzelf uitzoeken wat wel en niet bij hem of haar past. Jij deelt bv vooral je eigen ervaring, zonder daar een oordeel naar anderen te geven en dat maakt dat het voor mij zeer leesbaar is en ik ook wel dingen uitprobeer die ik anders misschien niet had gedaan. En daar zit voor mij het verschil.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O maar dat zeker breien maar! Mensen moeten elkaar wat meer in hun waarde laten en minder snel oordelen. Ik schrijf vanuit mijn eigen ervaring en beleving en dat is gekleurd door mijn ziekzijn. Maar ik heb het afgeleerd om mensen te vertellen hoe ze moeten eten want wat voor de één werkt is voor de ander ziekmakend. dat denk ik echt.

      Verwijderen
    2. "Wat voor de een werkt is voor de ander ziekmakend" precies dat is waar ik me in kan vinden! Ik kan me heel goed voorstellen dat je je ergert aan vooral de ongenuanceerde reacties van mensen want daar gaat het om. Ieder reageert vanuit zijn/haar gezichtspunt, maar dat komt echt niet altijd prettig over. Daarom raakt het denk ik zo.

      Verwijderen
  4. Dat woord "gezellig"kan ook verschillende invullingen hebben. Voor veel mensen betekent dat "eten zoals ik doe".Want een andere visie op voedsel kan onzeker maken over wat je zelf eet. Ik pas me aan eters aan. Iemand die graag junkfood eet,krijgt een afhaalpizza. Ik doe het dan wel met de salade,die ik erbij maak.Want voor mij is die gezelligheid het feit,dat de mensen er zijn. Ik probeer het hen naar de zin te maken met voedsel,dat zij lekker vinden.Maar als iemand wil proeven,wat ik meestal zelf maak en het smaakt nog ook,dan is het dubbel leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier is gezellig eten vooral als er gewoon netjes aan tafel gegeten word, zonder kindjes die uit stoelen klimmen of eten van tafel vegen of zeuren overdie groente die vies is.
    Ik schakel heel langzaam weer over naar zelfgemaakt. En juist dat is hier heel gezellig. Want dat betekent ook meer samen koken, bakken en nieuwe recepten uitzoeken. vanavond kookt oudste. Pasta met saus. Eitje voor hem en iedereen krijgt genoeg groente binnen, omdat ik precies weet wat er in de saus zit.
    Helemaal paleo of iets anders, dat ga ik niet redden. Maar het is voor mij, de eerste keer dat ik iets gewoon logisch vind klinken, wat betreft eetregels.
    Want hoe graag mensen zouden willen, fysiek zijn we geen steek verder gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel eerlijk; eten is bij ons nog nooit zo gezellig geweest sinds ik 'anders' kook (op medisch advies overigens)! Ik vind koken veel leuker geworden (terwijl handelingen toch hetzelfde blijven) en zit veel meer te genieten van mijn eten en ben niet de enige aan tafel. Niet uit te leggen maar ben een soort van blij met wat er nu op mijn bord ligt.

    Uit eten gaan of spontaan bij iemand aanschuiven, dat vind ik wel heel lastig en daar worstel ik nogal eens mee. Daar is de spontaniteit wel een beetje af, maar weegt niet op tegen de resultaten van 'anders' eten!

    BeantwoordenVerwijderen