2 oktober 2014

streeptoet van mangocustard en roodfruit



Toen ik op paleo lifestyle dit recept van mangocustard ontdekte, ging ik helemaal uit mijn plaat. Echt lekker! Maar ook heel erg machtig en ook een volle bak mangocustard gaat soms vervelen. Daarom begon ik er voor de afwisseling fruit aan toe te voegen. Gaandeweg evolueerde dit naar een andere toet/gerecht.

Dit vult als een tierelier, dus als je het bedoelt als toet, houd dan de porties vooral klein en fijn. Is het meer bedoeld als ontbijt/lunch dan kun je formaat jampotje  aanhouden. Toen ik een paar weken geleden bij mijn vriendin logeerde en in verband met verplichtingen elders onfatsoenlijk vroeg op moest staan (te vroeg voor vriendin om op zondagochtend een ontbijtje te maken) was ik blij met mijn meegenomen jampot met inhoud. En ik deed het er uren op!

Dus, een beetje van paleo lifestyle en een beetje van mij...

Wat heb je nodig?
Voor de custard:

  • 1 grote mango, in stukken gesneden
  • 3 eidooiers (het eiwit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor kokosmeelwraps)
  • beetje kaneelpoeder
  • 1 thl vanille extract (heel makkelijk zelf te maken mensen, hoe dat lees je binnenkort)
Voor de roodfruitcombi:
  • 1 banaan
  • 100 gr rood (diepvries)fruit
  • 1/2 avocado
  • 30 ml kokosmelk
  • 1 thl psylliumvezels (zo bindt het beter)
En ook: wat gehakte nootjes en geraspte kokos

Begin met de custard: doe alle ingrediënten in een hoge kom en zet de staafmixer erop. Giet het over in een kleine steelpan en breng al roerend aan de kook. De custard bindt vanzelf. Houd het vuur zacht en laat minimaal 8 mimuten koken. Blijf regelmatig roeren. Kijk uit voor spatten, naarmate het meer bindt, begint het ook meer te spatten.

Terwijl dat zacht pruttelt, maak je de rest.

Doe alles in een hoge kom en zet ook hier de staafmixer op.

Als de custard klaar is, ga je met een lepel laag om laag werken. Je hebt natuurlijk al wat potjes netjes op een rij gezet, dus dat kan heel snel gaan. Laat afkoelen. Als het afgekoeld is, dek je het af en zet je het in de koelkast om het verder te laten stijven. Het wordt niet heel stijf overigens, denk aan de substantie van vla. 
Bestrooi voor het serveren met geraspte kokos, amandelschaafsel of cacaopoeder. Wil je het verder opleuken of is het echt als maaltijd bedoeld, dan kun je er ook gojibessen of pitten aan toevoegen. Het is maar net wat je wilt en waar je blij van wordt. Voor mij is dit wel een levensvreugde verhogende combinatie.


7 opmerkingen:

  1. Dat ziet er lekker uit ;-)
    Gebruik jij fiberhusk? Dat zijn fijngemalen psylliumvezels. Die zijn ook ideaal om glutenvrije baksels beter bij elkaar te houden en om gehaktballen te binden. Niet teveel, anders krijg je stuiterballen...

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er staat geen fiberhusk op maar het is ook fijngemalen VeggieMo en inderdaad super makkelijk. Ik doe het niet door het gehakt, daar gebruik ik amandelmeel of kokosmeel door.

      Verwijderen
    2. Ik heb ook amandelmeel door het gehakt gedaan. Nu gebruik ik glutenvrije gierstvlokken van de Halm en een theelepel fiberhusk.

      VeggieMo

      Verwijderen
  2. Ik heb deze al een keer gemaakt héérlijk.......en ga het dit weekend weer maken. Ook de kaneelmuffins ga ik proberen, heerlijke recepten staan hier op!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de mangocustard net gemaakt en hij is heerlijk :-)
    Ik heb geen kruiden toegevoegd, alleen een heel klein snufje zout. ik wilde graag dat het goed naar mango zou blijven smaken en dat is prima gelukt.
    De variatie met rood fruit probeer ik een andere keer,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik het binnenkort weer maak dan ga ik een voordeliger versie maken met zelfgemaakte appelmoes, geprakt banaantje en zelfgeperste sinaasappelsap. En dan meteen een dubbele hoeveelheid :-)

      Verwijderen